Vourvoukeli Estate | Άβδηρα

ΤΟ ΚΤΗΜΑ

Το 1999, η οικογένεια του Νίκου και της Φλώρας Βουρβουκέλη , με όραμα την αναβίωση του φημισμένου αμπελώνα των Αβδήρων, φύτεψε στους εύφορους λόφους της περιοχής 20 στρέμματα με γηγενείς και διεθνείς οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών.
Σταδιακά αναπτύχθηκε ένας ιδιόκτητος αμπελώνας 100 στρεμμάτων. Πλέον με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση ασχολούνται οι δύο από τους υιούς της οικογένειας , ο Γεώργιος και ο Οδυσσέας με πολύχρονες σπουδές σε αυτούς τους τομείς. Το 2005 ολοκληρώθηκε το σύγχρονο επισκέψιμο οινοποιείο της οικογένειας Βουρβουκέλη το οποίο βρίσκεται στην είσοδο των Αβδήρων, δίπλα στην επαρχιακή οδό σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη της Ξάνθης και 40 χλμ. από το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος της Καβάλας.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Το οινοποιείο διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, λειτουργεί κάτω από αυστηρές συνθήκες υγιεινής HACPP και πιστοποιείται κατά ISO 22000 για διασφάλιση ποιότητας.
Στο Κτήμα Βουρβουκέλη ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει την τελετουργία του Οίνου.
Έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, να ξεναγηθεί στον αμπελώνα, να επισκεφτεί το κελάρι των δρύινων βαρελιών όπου σε ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας γίνεται η ωρίμανση των οίνων, καθώς και το χώρο παλαίωσης των φιαλών όπου κάτω από φυσικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας επιτελείτε η εξέλιξη των οίνων. Επίσης υπάρχει αίθουσα υποδοχής επισκεπτών, αίθουσα εκδηλώσεων για εκθέσεις και διαλέξεις και αίθουσα γευσιγνωσίας για την μύηση στην τέχνη και τη φιλοσοφία του οίνου.

ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑ

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες με την Δύση του Ηλίου, οι απαραίτητες βροχοπτώσεις για το υδατικό δυναμικό του αμπελώνα και τα ξεχωριστά είδη των εδαφών. Οι γηγενείς ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η ερυθρή αρχέγονη Λημνιό , η πολυδύναμη λευκή Ασύρτικο και η ερυθρωπή Θρακική Παμίδι. Από τις διεθνείς ποικιλίες καλλιεργούνται οι κοσμοπολίτικες λευκές Chardonnay και Sauvignon blanc και οι δημοφιλείς ερυθρές Syrah, Merlot . Η καλλιέργεια αναπτύσσεται σε λόφους υψομέτρου 100-250 μέτρων είτε μακριά είτε κοντά στο Θρακικό πέλαγος όμως πάντα γύρω από τον οικισμό των Αβδήρων. Η επιλογή των περιοχών όπου καλλιεργούνται οι διάφορες ποικιλίες έγινε ύστερα από επιστημονική μελέτη σε συνεργασία με αναγνωρισμένους Γεωπόνους και Οινολόγους βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε ποικιλίας για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν καλύτερη προσαρμογή αυτών στο μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής των Αβδήρων. Αυτό που εύκολα παρατηρεί κάποιος είναι ότι ο κύριος όγκος των ερυθρών ποικιλιών καλλιεργούνται προς τα νότια κοντά στο Θρακικό πέλαγος και αντίστοιχα οι περισσότερες λευκές προς τα βόρεια. Έτσι, επιτυγχάνεται στο μέγιστο επιθυμητό βαθμό η καλύτερη ποιότητα σταφυλιού από το αγροτεμάχιο μέχρι την επεξεργασία του στο σύγχρονο Οινοποιείο της Οικογένειας Βουρβουκέλη.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Άβδηρα – 20ο χλμ. Ξάνθης – Αβδήρων

Τηλέφωνο: (+30) 25410 51580, (+30) 25410 51937

Email :info@vourvoukeli.gr

Ιστότοπος

Facebook