Ξάνθη

D.A.F caFe ενοικιαζόμενα | Φανάρι, Ξάνθη

Taverna Rooms to let Theoklitos | Μυρωδάτο

Τουριστικό περίπτερο, ψαροταβέρνα εστιατόριο | Φανάρι

Πήγασος ταβέρνα | Ξάνθη

Taverna Rooms to let Theoklitos | Μυρωδάτο

D.A.F caFe ενοικιαζόμενα | Φανάρι, Ξάνθη

Ξάνθη

Η Ξάνθη είναι πόλη της βόρειας Ελλάδας που βρίσκεται στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης. Είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού ενώ διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων απογραφών ο πληθυσμός της αγγίζει τις 50.000 κατοίκους με συνεχιζόμενα αυξητικές τάσεις. Οι πρώτες αναφορές για την Ξάνθη ή Ξάνθεια τοποθετούν την ίδρυση στα 879μ.Χ. και κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα όνομα της πόλης μετατράπηκε σε Εσκιτζέ που στα τούρκικα σημαίνει παλιά πόλη.

Η περίοδος άνθησης της πόλης παρατηρείται τον 18ο και 19ο αιώνα όταν γίνεται παγκοσμίως γνωστή για τον καπνό της. Ο μεγάλος όγκος εξαγωγών βοηθά στην εισροή κεφαλαίων και αυτό αντικατοπτρίζεται πολλαπλά στην τοπική κοινωνία. Τα δείγματα λαϊκής τέχνης και αρχιτεκτονικής που έχουμε από εκείνη την περίοδο πιστοποιούν με τον καλύτερο τρόπο ότι τότε η Ξάνθη δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε την αποκαλούσαν “Μικρό Παρίσι”.

Σήμερα η Ξάνθη μπορεί να χαρακτηριστεί μία σύγχρονή πόλη που σέβεται την ιστορία και τις παραδόσεις, αλλά παρουσιάζει και ένα ιδιαίτερο μομέντουμ εξέλιξης. Δύο από τις κυριότερες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε ετήσιο επίπεδο και συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες είναι το Ξανθιώτικο Καρναβάλι και το Παζάρι της Ξάνθης. Επίσης η πόλη φιλοξενεί μεγάλο αριθμό φοιτητών καθώς εδώ στεγάζεται η Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Μπορείτε να προσεγγίσετε την πόλη μέσω του σύγχρονου οδικού κόμβου της Εγνατίας Οδού διανύοντας μία απόσταση 736 και 221 χιλιομέτρων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

[huzzaz id=”xanthi” vpp=”12″]