ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Στο Νομό Ημαθίας βρίσκονται τα πιο οργανωμένα και ενδιαφέροντα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας. Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου στο Βέρμιο, σε υψόμετρο 1520 έως 1900 μέτρων, συνδυάζει πλούσιες συνθήκες χιονιού, εκπληκτική ηλιοφάνεια και εύκολη πρόσβαση. Προσφέρεται επίσης και για ορειβασία. Στο χιονοδρομικό κέντρο αλλά και στο γειτονικό οικισμό του Σελίου υπάρχουν σύγχρονοι χώροι διαμονής που φιλοξενούν χιλιάδες επισκέπτες.

Στην ίδια περιοχή λειτουργεί και το ιδιωτικό κέντρο Χρυσό Ελάφι. Από το Βέρμιο διέρχεται και το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Στην πόλη της Νάουσας πανέμορφο είναι το άλσος του Αγιου Νικολάου. Σε υψόμετρο 1400 έως 2052 μέτρων σε μια περιοχή αλπικού τοπίου βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια. Περιλαμβάνει σύγχρονες εγκαταστάσεις με πίστες μέτριας έως μεγάλης δυσκολίας καθώς και μια πίστα διεθνών προδιαγραφών. Κοντά στη Νάουσα βρίσκεται και το ορεινό camping της Γραμμένης. Στο Νομό Ημαθίας διασώζονται πλήθος ναών και μοναστηριών που έχουν ηλικία περισσότερο από μια χιλιετία. Στη πόλη της Βέροιας υπάρχουν 41 βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί με τοιχογραφίες από τον 12ο έως και τον 18ο αιώνα, όπως η Παλαιά Μητρόπολη με τις τοιχογραφίες του 12ου και 13ου αιώνα, ο ναός της Αναστάσεως με τις θαυμάσιες αγιογραφίες, ο ναός των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης και πολλοί άλλοι. Υπάρχει ακόμη αξιόλογη συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων που εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης.

Στη Βέροια επίσης “το Βήμα του Αποστόλου Παύλου” μαρτυρεί τη θέση στην οποία δίδαξε ο Απόστολος των Εθνών. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Βέροια βρίσκεται η Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου που συνδέεται με μεγάλες μορφές του μοναχισμού ενώ ψηλά στο καταπράσινο Βέρμιο βρίσκεται η Παναγία Σουμελά στην οποία φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά, που αποτελεί ετήσιο προσκύνημα για χιλιάδες πιστούς. Χρυσή λάρνακα από τον τάφο του Φιλίππου Β’Η περιοχή της Ημαθίας κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια όπως μαρτυρείται από τα ευρήματα της Νέας Νικομήδειας, όπου βρέθηκε ένας από τους παλαιότερους νεολιθικούς οικισμούς της Ευρώπης (7η χιλιετία π.Χ.). Στην περιοχή εγκαταστάθηκαν οι Μακεδόνες περίπου τον 8ο αιώνα π.Χ. Η πρωτεύουσα τους Αιγές ταυτίζεται με τη σημερινή Βεργίνα όπου αποκαλύφθηκαν ασύλητοι βασιλικοί μακεδονικοί τάφοι, με σπουδαιότερο τον τάφο του Φιλίππου Β’. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν ολόχρυση λάρνακα, πολύτιμα σκεύη και όπλα, που εκτίθενται στο μουσειακά διαμορφωμένο εσωτερικό της Μεγάλης Τούμπας. Στην ίδια περιοχή έχουν ανακαλυφθεί η Ακρόπολη, το Ανάκτορο με θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα, το ιερό της θεότητας Εύκλειας και το αρχαίο θέατρο.

Κοντά στη Βεργίνα βρίσκεται μια ακόμη πόλη του βασιλείου των Μακεδόνων, η Μιέζα. Εδώ βρέθηκαν τέσσερις μακεδονικοί τάφοι μεγάλων διαστάσεων με τοιχογραφίες του 4ου π.Χ. αιώνα. Στην ίδια περιοχή βρισκόταν το Νυμφαίο, τόπος λατρείας των Νυμφών, όπου φιλοξενήθηκε και η περίφημη Σχολή του Αριστοτέλη. Εδώ ο Μέγας Αλέξανδρος διδάχθηκε μαθηματικά και φιλοσοφία από τον μέγα φιλόσοφο της αρχαιότητας. Στα χρόνια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας η Βέροια και η ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε μεγάλη ακμή και με τη Νάουσα εξελίσσονται σε εμπορικά και οικοτεχνικά κέντρα.

Loading Maps
View
Normal Midnight Family Fest Open dark Riverside Ozan
My Location Fullscreen