ΓΡΕΒΕΝΑ

Δάση και αλπικές λίμνες, στέκια για σκιέρ και βλαχοχώρια συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για τις χειμερινές σας διακοπές.

Μια ηρεμία προκλητικά όμορφη, όσο και το τοπίο, σάς πλημμυρίζει σαν βρεθείτε στη Μακεδονία στην περιοχή των Γρεβενών. Πίσω από τα ψηλά βουνά και τους απειλητικούς βράχους της Πίνδου κρύβεται η συνταγή για τις καλύτερες χειμερινές διακοπές στην Ελλάδα: δάση με τρεχούμενα νερά, η ηρεμία του βουνού, οι ανεξερεύνητες γωνιές της Βάλια Κάλντα, ορειβασία… Για περισσότερη ένταση, δοκιμάστε σκι και snowboard στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Σε αυτόν το νεανικό πια κόμβο, σμίγουν δύο νομοί, τα παραδοσιακά βλαχοχώρια και ο αέρας του βουνού. Κοιτάξτε ξανά τον χάρτη και διαβάστε το μήνυμά του: όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Γρεβενά.

Αξίζει να δείτε στα Γρεβενά

Στην πόλη των καραβανιών
Από τα Γρεβενά περνούν όλοι, ακόμη και η Εγνατία Οδός. Στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, ανέκαθεν ήταν πόλη-σταθμός για τα καραβάνια και επικοινωνιακός κόμβος με τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλία, την Κοζάνη, το Μέτσοβο, τη Σαμαρίνα και τα βλαχοχώρια, αλλά και τη Βασιλίτσα της Πίνδου. Σήμερα, η πόλη ζει και διασκεδάζει στο πεζοδρομημένο κέντρο. Στην πλατεία Ελευθερίας και στην πλατεία Αιμιλιανού, το κέφι ζεσταίνει την ατμόσφαιρα ακόμη και τις πιο κρύες νύχτες. Στον δροσερό αέρα, η μυρωδιά από το τζάκι και από τα νόστιμα ντόπια ψητά που σερβίρονται στις ταβέρνες, θα σας κάνει να νιώσετε αυτήν την πόλη της Βόρειας Ελλάδας… σαν σπίτι σας.

Εθνικός Δρυμός Πίνδου: πανδαισία οικοσυστημάτων
Δεν είναι τα κελαρυστά νερά στα ρέματα και τα σπάνια δάση κόκκινης πεύκης μόνο. Είναι η ποικιλία τοπίων που θα σας μαγέψει στον Εθνικό Δρυμό Πίνδου. Η «ζεστή» κοιλάδα Βάλια Κάλντα, που την αγκαλιάζουν ψηλές κορυφές. Τα χίλια χρώματα στα φύλλα του φθινοπώρου, η μυρωδιά από αρωματικά βότανα, οι χιονισμένες κορφές, οι δύο αλπικές λίμνες της Φλέγκας, το Αρκουδόρεμα στα χνάρια της καφετιάς αρκούδας. Διαφορετικά χρώματα και οικοσυστήματα, όλα συνυπάρχουν αρμονικά στον κρύο αέρα της Πίνδου.

Ταξίδι στα παραδοσιακά βλαχοχώρια
Ανάμεσα σε γεφύρια και πυκνά δάση, τα βλαχοχώρια του νομού κρατούν την παράδοση ζωντανή. Η περήφανη Σαμαρίνα, το πιο ονομαστό βλαχοχώρι της Πίνδου, κατέχει την πρωτιά του ψηλότερα χτισμένου οικισμού της Ελλάδας που κατοικείται μόνιμα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1450 μ. στο βουνό Σμόλικα και η φύση της υπόσχεται να σας μαγέψει.

Βασιλίτσα: Η βασίλισσα του χιονιού
Η Βασιλίτσα ήταν μια απλή κορυφή του Σμόλικα, πριν γίνει διάσημη βασίλισσα. Το χιονοδρομικό κέντρο, όμως, της έδωσε τη φήμη που της αξίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Σήμερα, στο χωριό Σμίξη θα απολαύσετε όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου χιονοδρομικού «στεκιού». Σε αντίθεση με τον εκσυγχρονισμό στα πέριξ, το χιονοδρομικό κέντρο ελάχιστα επηρέασε το φυσικό τοπίο. Εδώ, οι πίστες σχεδιάστηκαν μέσα στο δάσος. Σκι και snowboard στην καρδιά του δάσους. Ό,τι καλύτερο.

Σμίξη: Όταν σμίγουν τα βλαχοχώρια
Είναι το κοντινότερο χωριό στο χιονοδρομικό κέντρο από την πλευρά των Γρεβενών. Σε αυτό το γνήσιο Βλαχοχώρι της Μακεδονίας, που προήλθε από το «σμίξιμο» δυο παλιών οικισμών, θα απολαύσετε διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία ή παραδοσιακούς ξενώνες και ντόπιες νοστιμιές σε εξαιρετικά εστιατόρια και ταβέρνες.

Εικόνες από τα Γρεβενά

Οι κρυμμένοι θησαυροί των Γρεβενών

Πέτρινα γεφύρια
Αποτελούν γραφικά αξιοθέατα της περιοχής: Σε κάθε τους πέτρα θα αναγνωρίσετε την τέχνη και το μεράκι. Στολίζουν με χάρη τις όχθες ποταμών. Αυτά της Πορτίτσας και του Αζίζ Αγά είναι από τα πιο όμορφα.

Διακοπές στον τόπο των μαμούθ
Πριν από 200.000 χρόνια στα Γρεβενά θα πρέπει να ζούσαν ελέφαντες μαμούθ που ζύγιζαν κοντά 12 τόνους. Τα οστά τους βρέθηκαν τυχαία στην περιοχή Αμπέλια και οι έρευνες συνεχίζονται.

Το σπήλαιο Γρεβενών
Αν προσέξετε καλά πάνω από την Κοιλάδα του Βενέτικου, θα δείτε μια συστάδα σπιτιών που σκαρφαλώνει και ακροβατεί στη χαραγματιά του ποταμού Βελονιά. Είναι το Σπήλαιο Γρεβενών, σε υψόμετρο 960 μέτρων, σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής, με την περίφημη μονή της Παναγιάς Σπηλιώτισσας.

Loading Maps
View
Normal Midnight Family Fest Open dark Riverside Ozan
My Location Fullscreen
There are no available car for this location, time and/or date you selected.

  Total: No car found .    view all

  Search for Cars

  Not what you're looking for? Try your search again

  There are no available hotel for this location, time and/or date you selected.

   Total: No hotel found .    view all

   Search for Hotels

   Not what you're looking for? Try your search again

   There are no available tour for this location, time and/or date you selected.

    Total: No tour found .    view all

    Search for Tour

    Not what you're looking for? Try your search again

    There are no available activity for this location, time and/or date you selected.

     Total: No activity found .    view all

     Search for Activity

     Not what you're looking for? Try your search again

     There are no available rentals for this location, time and/or date you selected.

      Total: No rental found .    view all

      Search for Vacation Rentals

      Not what you're looking for? Try your search again